Welke motor past bij mij?

Veel beginnende motorrijders stellen zichzelf de vraag: welke motor past bij mij? Waarschijnlijk heb je voordat je je rijbewijs hebt gehaald wel eens gekeken wat voor motoren er allemaal op de markt zijn.

Waar let je nou precies op? De looks vind je waarschijnlijke belangrijk, maar vergeet niet om ook naar zithouding, comfort en doel van de motor te kijken. In dit artikel behandelen we hoe jij erachter komt welk type motor het beste bij jou past.

Waarom motorrijden?

Voordat je gaat kiezen welk type motor je graag wil hebben is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt waarom je gaat motorrijden en waarvoor je de motor gaat gebruiken.

Ben je bijvoorbeeld van plan om langere tochten door de bergen af te leggen, of ga je liever het circuit op om je rondetijden te verbeteren? Of wil je de file vermijden door op de motor naar je werk te gaan?

Per situatie is er wel een type motor die het beste aansluit bij het doel waarvoor je de motor koopt. Een tourmotor is bijvoorbeeld minder geschikt voor het rijden op een circuit dan een supersport, een supersport is andersom weer minder geschikt voor woon-werk verkeer of het rijden van langere afstanden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de motor wil gaan gebruiken voor een combinatie van meerdere situaties. Je dient voor jezelf dan de keuze te maken van de eigenschappen die je belangrijk vindt aan een motor en welke eigenschappen je minder belangrijk vindt.

De looks

Hoewel het uiterlijk van de motorfiets voor veel mensen een belangrijke keuze is tijdens het uitzoeken van een motor is dit niet altijd even verstandig.

Als je van plan bent om dagelijks veel kilometers te rijden is het verstandig om eerst te kijken naar comfort en dan pas te gaan kijken naar uiterlijk. Je hebt namelijk meer plezier van je nieuwe motor als hij aansluit op je wensen.

Verschillende typen motoren

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe motor kom je verschillende typen motoren tegen. Ieder type motor heeft zijn eigen eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de zithouding. Hieronder lees je welke type motoren er bestaan en wat de eigenschappen per type zijn.

All Road

All Road motoren zijn zoals de naam al doet vermoeden, motoren die zeer geschikt zijn voor multifunctioneel gebruik. Een All Road motor is een motor met hoge zitpositie en een breed stuur, waardoor een aangename zithouding ontstaat en de motor zeer geschikt is voor het afleggen van langere afstanden.

All Road motoren zijn geschikt voor zowel verharde- als gedeeltelijk onverharde wegen en beschikken daarnaast vaak over de mogelijk tot het meenemen van extra bagage. Dit maakt dat All Road motoren ook zeer geschikt zijn om te gebruiken tijdens motorvakanties.  

Naked

Naked motoren zijn afgeleid van sportieve motoren maar beschikken niet over de kuipdelen die sport motoren hebben. Bij naked motoren is een groot deel van de techniek zichtbaar en kan je gemakkelijk bij diverse onderdelen komen.

Naked motoren hebben over het algemeen een wat hoger stuur, dit resulteert in een comfortabele zithouding. Een nadeel van naked motoren is dat je, door het ontbreken van de kuipdelen, minder goed beschermt bent tegen de elementen en eerder last hebt van de wind. Doordat naked motoren (bijna) geen kuipdelen hebben zijn ze over het algemeen ook wat lichter en wendbaarder.

Sport

Sportmotoren zijn gemaakt voor de sportieve rijder die graag op hoge snelheid rijdt en zijn door het zenuwachtige karakter minder geschikt voor het rijden op lage snelheid. Op dit type motor heb je een voorovergebogen zithouding waarbij je veel op je polsen leunt, dit maakt dat de motor als erg oncomfortabel wordt ervaren in verhouding tot andere type motoren.

Vind je een comfortabel zithouding wel belangrijk en wil je toch een sportieve motor? Dan is een sporttour motor misschien wat voor jou.

Sporttour

Sporttour motoren zijn zoals de naam al doet vermoeden een combinatie van sport- en tourmotoren waarbij er een combinatie wordt gemaakt van een comfortabele zithouding met een krachtig motorblok.

De comfortabele zithouding zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van je rug of polsen en de krachtige motor zorgt voor veel koppel zodat je alsnog erg sportief kan rijden.

Tour

Een tourmotor is zeer geschikt voor het rijden van lange afstanden, waarbij een hoge mate van comfort gegarandeerd wordt. Daarnaast beschikken tourmotoren over diverse opties op het gebied van bagagemogelijkheden waardoor een tourmotor zeer geschikt is voor een motorvakantie. Tourmotoren zijn vaak voorzien van een hoog windscherm waardoor je uit de wind zit en beschermt bent tegen de elementen.

Cruiser

Een cruiser is van oorsprong een mix van een chopper en een custom motor, waarbij de toureigenschappen van de motor centraal staan. Cruisers hebben van oorsprong een stoere uitstraling waar je met een ontspannen zithouding op zit, cruisers zijn zeer geschikt voor het afleggen van langere afstanden. Cruisers zijn wat minder geschikt voor bochtenwerk en een sportieve rijstijl.

Chopper

Een chopper is een motorfiets die zodanig is aangepast, dat er een langere wielbasis ontstaat. Bij chopper motoren worden zo veel mogelijk “overbodige” onderdelen verwijderd en worden op maat gemaakte onderdelen zoals spatborden toegevoegd.

Motorscooter

Een motorscooter wordt gezien als ideale motor voor in de stad of voor het afleggen van kortere afstanden woon-werkverkeer.

Een motorscooter is een praktische motor omdat er bagageruimte onder het zadel zit waar je bijvoorbeeld je helm kan opbergen, daarnaast heeft een motorscooter een comfortabele zithouding. Veel motorscooters zijn voorzien van een windscherm waardoor je goed beschermt bent tegen de wind.

Zitpositie en comfort

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte motor, is één van de meest cruciale aspecten de zitpositie. Dit is niet slechts een kwestie van comfort; het is ook essentieel voor jouw veiligheid en controle over de motor. De manier waarop je zit, beïnvloedt direct je vermogen om de motor effectief te besturen en te reageren op veranderende verkeerssituaties.

De ideale zitpositie

Voor veel motorrijders, vooral beginners, is een rechtop zittende positie ideaal. Deze houding biedt namelijk een aantal voordelen:

 • Balans en Controle: Een rechte zithouding helpt bij het handhaven van balans en biedt een goed overzicht van de weg.
 • Comfort: Het vermindert de belasting op je rug, armen en benen, wat vooral prettig is bij langere ritten.

Voetpositie en zithoogte

Een ander belangrijk aspect is de zithoogte van de motor. Idealiter zou je met beide voeten, inclusief de hielen, de grond moeten kunnen raken wanneer je op de motor zit.

Deze mogelijkheid geeft je meer stabiliteit en vertrouwen, vooral in situaties zoals het stoppen bij verkeerslichten of het manoeuvreren in langzaam rijdend verkeer. Dit helpt ook bij het veilig parkeren en corrigeren van je motor op hellingen of in drukke verkeerssituaties.

Aanpassen van de zithoogte

Gelukkig zijn er motoren waarbij je de zithoogte kunt aanpassen. Dit is een fijne optie voor rijders die moeite hebben met het vinden van een motor met de perfecte pasvorm. Als je een motor overweegt waarvan de zithoogte niet verstelbaar is, zorg er dan voor dat je comfortabel beide voeten plat op de grond kunt plaatsen.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk is de beste zitpositie degene die het beste bij jouw lichaam en rijstijl past. Als je bijvoorbeeld van lange toertochten houdt, is een rechtopstaande, comfortabele positie essentieel. Voor sportievere rijders kan een meer voorovergebogen houding, die meer behendigheid in bochten mogelijk maakt, de voorkeur hebben.

In je zoektocht naar de perfecte motor is het essentieel om meerdere motoren te testen om te zien welke zithouding het beste bij je past. Onthoud dat comfort en controle hand in hand gaan, wat bijdraagt aan een veiliger en plezieriger rijervaring.

Gebruiksdoeleinden van de motor

De keuze voor een motor is sterk afhankelijk van wat je ermee van plan bent te doen. Motorrijden is niet alleen een vorm van vervoer, maar vaak een uitdrukking van persoonlijke stijl en levenswijze. Weten wat jij prettig of belangrijk vindt helpt je bij het kiezen van de motor die het beste bij je past.

Verschillende soorten rijstijlen

 • Cruisen: Voor de liefhebbers van rustig cruisen, bijvoorbeeld langs de kust of in stedelijke gebieden, zijn cruisers of klassieke motoren een goede keuze. Deze motoren zijn ontworpen voor comfort en stijl, niet zozeer voor snelheid.
 • Sportief rijden: Ben je op zoek naar adrenaline en snelheid, dan zijn sportmotoren meer geschikt. Ze zijn gemaakt voor snelheid en wendbaarheid, ideaal voor het rijden van snelle bochten.
 • Toeren: Voor lange afstanden en toertochten zijn toermotoren de beste keuze. Ze bieden comfort en opslagruimte voor langere reizen en zijn vaak uitgerust met accessoires voor lange ritten, zoals windschermen en zadeltassen.
 • Avontuurlijk rijden: Adventure bikes zijn veelzijdig en geschikt voor zowel on- als off-road rijden. Ze zijn perfect voor motorrijders die graag de gebaande paden verlaten en op zoek zijn naar een mix van avontuur en comfort.

Dagelijks gebruik vs. recreatief gebruik

 • Woon-werkverkeer: Als je van plan bent om de motor dagelijks te gebruiken voor woon-werkverkeer, is betrouwbaarheid en comfort belangrijk. Een motor die geschikt is voor alle weersomstandigheden, met voldoende opslagruimte voor je spullen, is hier ideaal.
 • Recreatief rijden: Voor sporadisch recreatief gebruik kunnen meer gespecialiseerde motoren, zoals choppers of sportmotoren, een aantrekkelijke keuze zijn. Deze motoren bieden een unieke rijervaring die gericht is op bijvoorbeeld plezier en prestaties.

Weten wat jij belangrijk vindt qua rijstijl en gebruik helpt je bij het kiezen van een motor die niet alleen aan je behoeften voldoet, maar ook je rijervaring verbetert. Of je nu dagelijks pendelt, lange toertochten maakt, of op zoek bent naar avontuurlijke uitstapjes, er is altijd een motor die past bij jouw levensstijl en rijstijl.

Budget en andere kosten

Bij het kiezen van de juiste motor is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de aanschafprijs, maar ook naar de totale kosten van het bezit van een motor. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het type motor, het gebruik en het onderhoud.

Aanschafprijs

 • De aanschafprijs is natuurlijk een belangrijke overweging. Nieuwe motoren kunnen variëren van betaalbaar tot zeer prijzig, afhankelijk van het merk, model en de specificaties.
 • Tweedehands motoren kunnen een voordeliger optie zijn, maar het is belangrijk om de staat en het onderhoudsgeschiedenis van de motor goed te controleren.

Extra kosten bij een motor

 • Verzekering: De kosten voor het verzekeren van een motor kunnen variëren op basis van factoren zoals leeftijd, rijervaring en het type motor.
 • Belastingen en stallingskosten: Afhankelijk van waar je woont, kunnen er kosten verbonden zijn aan motorbelastingen en stallingskosten.
 • Kleding en uitrusting: Beschermende kleding zoals een helm, jas, broek, laarzen en handschoenen zijn essentieel voor veiligheid en kunnen aanzienlijk bijdragen aan de kosten.

Onderhoudskosten

 • Regelmatig onderhoud is cruciaal om je motor in topconditie te houden. De kosten van onderhoud kunnen variëren afhankelijk van het type motor en hoe intensief je deze gebruikt.
 • Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van vervangingsonderdelen en mogelijke reparaties.

Brandstofverbruik

 • De brandstofkosten zijn een andere belangrijke factor om te overwegen, vooral als je van plan bent om veel te rijden.

Het is dus slim om een realistisch budget te bepalen dat niet alleen de aanschafprijs, maar ook alle bijkomende kosten dekt. Door hier alvast rekening mee te houden kom je hopelijk niet voor grote verrassingen achteraf te staan.

Maak proefritten

Het maken van proefritten is een onmisbare stap in het proces van het kiezen van de juiste motor. Hoe goed een motor er ook uitziet op papier, of hoe positief de reviews ook zijn, het daadwerkelijk ervaren van de rit geeft je het beste inzicht in of een motor bij je past.

Probeer verschillen motortypes

 • Probeer verschillende motortypes en modellen uit. Dit helpt je om te begrijpen hoe elk type motor aanvoelt in termen van handling, acceleratie, remmen, en comfort.
 • Vooral als je een nieuwe rijder bent, is het belangrijk om een gevoel te krijgen voor verschillende zithoudingen en motorformaten.

Let op comfort en gedrag

 • Let tijdens een proefrit op hoe de motor reageert in verschillende situaties, zoals in stadsverkeer, op de snelweg, en bij het nemen van bochten.
 • Beoordeel het comfortniveau, vooral als je van plan bent om langere ritten te maken. Comfort is cruciaal om vermoeidheid te voorkomen en de algehele rijervaring te verbeteren.

Vertrouwen en veiligheid

 • Een proefrit kan je helpen te beoordelen hoe zelfverzekerd en veilig je je voelt op de motor. Dit is van onschatbare waarde voor je veiligheid en rijplezier.
 • Let op de toegankelijkheid van de bedieningselementen en hoe natuurlijk ze aanvoelen.

Huur eens een motor

 • Overweeg het huren van een motor voor een dag of twee om een beter idee te krijgen van hoe het zou zijn om de motor dagelijks te gebruiken.
 • Lange termijn verhuur stelt je in staat om ervaringen zoals brandstofverbruik, comfort over langere afstanden en de algemene betrouwbaarheid te beoordelen.

Welk type motor wordt het?

Bij het kiezen van de juiste motor is het goed om je bewust te zijn van de verschillende motorsoorten, het overwegen van je persoonlijke rijstijl en behoeften, en het letten op zitpositie en comfort. De totale kosten van het bezitten van een motor, inclusief onderhoud en verzekering, zijn ook belangrijke factoren.

Proefritten zijn aanbevolen om een goed gevoel te krijgen voor de verschillende motoren en hoe ze passen bij je voorkeuren en rijstijl. De keuze van een motor is uiteindelijk iets persoonlijks. Neem dus de tijd om je opties goed te onderzoeken en verschillende motoren te testen. Vanaf welke motor zien we jou ons binnenkort groeten?

Scroll naar boven