De ketting van je motor smeren

Het smeren van de ketting van je motorfiets is een van de minder leuke klusjes, toch is dit erg belangrijk. In dit artikel behandelen we hoe jij je ketting het beste kan smeren en wanneer je ketting opnieuw gesmeerd moet worden.

Waarom ketting smeren?

Het insmeren van je ketting met kettingvet zorgt ervoor dat de ketting soepel over de tandwielen verloopt en de schakels van de ketting gesmeerd blijven. Ook zorgt kettingvet ervoor dat de rubberen ringen die tussen je schakels zitten gesmeerd blijven. Wanneer je de ketting van je motorfiets niet smeert zal deze na verloop van tijd uitdrogen en sneller slijten of zelfs roesten.

Hoe vaak ketting smeren?

Hoe vaak je de ketting van je motorfiets moet smeren hangt af van verschillende factoren. In de basis is het verstandig om je ketting in ieder geval om de 500 kilometer in te smeren met een verse laag kettingvet. Als je veel in de regen rijdt is het verstandig om je ketting vaker in te smeren.

Hoe ketting smeren?

Je kan de ketting van je motor het beste smeren, vlak nadat je gereden hebt. De ketting is dan namelijk nog warm en uitgezet. Dit geeft kettingvet de kans om beter te hechten tussen de schakels.

Stappenplan

  1. Zet je motor op de middenbok of paddockstand. Hierdoor kan je de ketting gemakkelijk bereiken en hoef je niet steeds je motor te verplaatsen om bij een ander deel van de ketting te komen.
  2. Reinig de ketting grondig met behulp van een kettingreiniger en een kettingborstel. Hierdoor verwijder je vuil en oude olie, waardoor de kettingspray beter kan hechten. Let op dat je de o-ringen niet beschadigt.
  3. Droog de ketting af met een schone doek.
  4. Schud de spuitbus met kettingspray goed voordat je begint.
  5. Spuit de kettingspray op de ketting terwijl je het wiel langzaam ronddraait. Zorg ervoor dat je de ketting vanuit verschillende hoeken en gaten goed inspuit.
  6. Laat de kettingspray even intrekken en overtollige spray afdruipen.
  7. Controleer of de ketting goed is ingesmeerd en herhaal de procedure indien nodig.

Laat je motorfiets na het insmeren van de ketting nog even een halfuurtje staan voordat je weer de weg op gaat. Zo geef je de kettingsmeer de kans om goed te hechten. Ontdek de beste kettingsprays.

Verschillende soorten kettingsmeer

Er zijn verschillende soorten kettingspray en iedere soort heeft andere eigenschappen. Het is belangrijk om te weten welke spray geschikt is voor jouw motor. Globaal genomen zijn er drie soorten kettingvet te onderscheiden:

  • Voor normaal gebruik
  • Voor circuit gebruik
  • Voor off-road gebruik

In de basis hebben deze soorten allemaal dezelfde werking, namelijk het vet houden van je ketting. Het verschil zit hem in het type motor en het gebruik van de motor.

Voor de meeste motorrijders zal de normale kettingspray voldoende zijn. Motorrijders die vaak op het circuit of op onverharde wegen te vinden zijn kunnen beter een speciale kettingspray gebruiken.

Kettingspray voor offroad gebruik zorgt bijvoorbeeld voor een extra beschermlaag om de ketting zodat zand en modder minder snel aan de ketting hecht. Het nadeel van deze spray is dat de ketting meer weerstand heeft en minder goed tegen hoge snelheden kan.

Kettingspray voor circuit gebruik heeft bijvoorbeeld de eigenschap dat deze zorgt voor een lagere rolweerstand. Deze spray is dus beter geschikt voor hogere snelheden, een nadeel van deze spray is dat je de ketting van je motorfiets vaker moet insmeren.

Ontdek de beste kettingspray voor je motor in dit artikel

Ketting schoonmaken

Naast het smeren van de ketting is het ook belangrijk om je ketting een aantal keer per jaar schoon te maken. Een vieze ketting slijt namelijk sneller en verkort de levensduur van je ketting.

Voor het schoonmaken van je ketting heb je twee dingen nodig, namelijk een kettingborstel en een spuitbus met kettingreiniger.

Net als bij het insmeren van de ketting is het handig om je motorfiets op de middenbok of paddockstand zetten. Spray vervolgens je ketting in met kettingreiniger.

Dit kan je op dezelfde manier doen als tijdens het smeren van de ketting. Pak vervolgens de kettingborstel en plaats deze aan de onderkant van de ketting. Draai je achterwiel vervolgens rond zodat de ketting wordt geborsteld.

Herhaal dit proces totdat je ketting zo schoon mogelijk is. Pak nu een oude poetsdoek en droog je ketting af. Spray tot slot de ketting in met verse kettingvet, je ketting is nu helemaal gereinigd en je motorfiets kan er weer tegenaan!

De kettingsmeren is een verplicht nummertje in het onderhoud van je motorfiets.

Scroll naar boven